top of page

Bronnenwijzer/-tool

Als je eenmaal een onderwerp of een richting hebt gekozen waar je jouw werk over wilt gaan doen, dan is de volgende stap dat je de bronnen gaat verkennen en weet waar je de informatie vandaan wilt halen. Het is hierbij belangrijk dat je leert om te gaan met de hoeveelheid informatie die beschikbaar is op het internet en dat je KriTiCO (😉) blijft. Hoe kun je bronnen zoeken, vinden, (kritisch) beoordelen en gebruiken? Hieronder krijg je daar informatie over.

Bronnen zoeken en vinden

Vaak zoek je informatie op Internet op via een zoekmachine als Google. Wat vervolgens gebeurt, is dat je veel resultaten te zien krijgt, waarbij je goed moet kijken welke informatie relevant is en je verder moet zoeken. Wat je in Google kunt doen is bijvoorbeeld jouw zoekterm(en) tussen aanhalingstekens invoeren (dus, bijvoorbeeld: “La historia de la Reconquista”): zo krijg je alleen resultaten te zien van websites/artikelen die het woord/de woorden letterlijk benoemen. Bij het zoeken van bronnen kun je ook zoeken op de ‘taal’, de ‘periode’ en of je, bijvoorbeeld, alleen Pdf-bestanden wilt vinden. Als je alleen wetenschappelijke artikelen wilt vinden, kun je Google Scholar gebruiken, maar ook dan krijg je veel resultaten te zien.

Bronnen (KriTiCO) beoordelen

Een bron kan je veel informatie geven. Maar hoe weet je wanneer deze betrouwbaar is en de juiste informatie geeft? Tegenwoordig kan alles bewerkt worden en kan iedereen een bericht plaatsen op verschillende websites. Hoe blijf je kritisch? Bepaal ten eerste of jij vindt dat de informatie ‘professioneel’ wordt gegeven of dat het veel fouten bevat. Ook kun je onderzoeken in welke periode de bron is gemaakt en door wie (lijken het meningen of feiten, gebaseerd op ware gebeurtenissen en/of andere bronnen)? Probeer achter zoveel mogelijk dingen te komen over de bron die je hebt gevonden. Wel is het uiteindelijk aan jezelf om te bepalen of de bron betrouwbaar is en de juiste informatie geeft. (Tip: Wikipedia is vaak geen betrouwbare bron!)

Bronnen gebruiken

Let op dat je in je verslag/werkstuk geen plagiaat pleegt (het letterlijk overnemen van het werk van iemand anders, zonder de bronvermelding te benoemen). Dit is namelijk dan niet jouw werk en hiervoor kun je strafpunten krijgen of soms zelfs geschorst worden: of je het nou bewust of onbewust doet. Zorg ervoor dat je weet hoe jouw school wilt dat je de bronnen vermeldt. Vaak is dit met APA: kijk op Scribbr voor hulp met bronvermeldingen. Tip: doe dit tussendoor en gelijk als je informatie uit een bron haalt, anders moet je achteraf veel werk doen of vergeet je het (en pleeg je dus onbewust plagiaat)! Let op: websites, sociale media, video’s of audiobestanden moeten ook een bronvermelding krijgen. 

Gouden tip: lees de introductie en conclusie van een gevonden artikel! 

Hier staan namelijk al vaak de belangrijke informatie in en op deze manier raak je niet verdwaald in alle informatie.

Succes & blijf KriTiCO!

bottom of page