top of page

Over KriTiCO

In de huidige en toekomstige maatschappij is het van belang om een kritische en onderzoekende houding te ontwikkelen: nieuwsgierig en kritisch zijn, een open houding hebben, benieuwd zijn naar wat al wel en niet bekend is, zelf antwoorden en oplossingen willen zoeken, willen begrijpen en willen ontdekken. De website KriTiCO is ontwikkeld om dit te stimuleren en is gemaakt voor leerlingen van alle niveaus en jaarlagen op de middelbare school.

KriTiCO heeft twee doelen:

  • jou gewend te laten raken aan het doen van onderzoek en de kritische en onderzoekende houding te stimuleren;

  • jou de talloze mogelijkheden laten zien om een onderzoek te doen over (met name de Spaanse) taal en/of cultuur.

Jij leert dus om over een onderwerp zelfstandig nieuwe dingen te ontdekken en antwoorden te vinden. Om te zorgen dat je niets vergeet, zal je de volgende stappen doorlopen:

  1. Introductie

  2. Verkennen

  3. Opzetten & plannen

  4. Uitvoeren

  5. Concluderen

  6. Presenteren

  7. Verdiepen & toepassen

  8. Reflecteren

Deze ‘cyclus’ laat de stappen zien die je zet als je een onderzoek doet, meer over een thema te weten wilt komen en/of vraagstukken beantwoord wilt hebben. Het dient vooral als leidraad en om je op weg te helpen. Zo kun je zien waar je bent in het proces en waar je naartoe gaat. Neem alle stappen door voordat je aan de slag gaat en benader je docent als je vragen/twijfels hebt.

Tijdsinvestering

Houd rekening met deze (globale) verdeling van je tijd:

- Stap 1 t/m 3 (introductie, verkennen, opzetten en plannen): één week

- Stap 4 (uitvoeren): twee weken

- Stap 5 en 6 (concluderen en presenteren): één week

- Stap 7 (verdiepen en toepassen): één week

- Stap 8 (reflecteren): één week

Op dit moment is de website nog in de proeffase en zijn suggesties en opmerkingen welkom (zowel van scholen en professionals als van leerlingen). Deze kunnen verstuurd worden naar kri.ti.co@hotmail.com. Veel dank alvast voor de feedback!

bottom of page